Tervehdys,

Olen Mikko Tenhunen ja olen uusi Perämeren rannikon Kalaleaderin kalatalousaktivaattori. Olen lähtöisin Pohjois-Savosta Pielavedeltä. Odotan innolla tutustumista, sekä teihin kalatalousalan toimijoihin ja sen ympärillä toimiviin henkilöihin, että uuteen kotiseutuuni. Tätä ennen olen toiminut mekaanisessa metsäteollisuudessa eri tehtävissä, mutta kalastanut olen nuoresta asti ja myöhemmin olen toiminut osa-aikaisena kaupallisena kalastajana. Nyt pääsen näkemään toista puolta kalatalousalasta ja vastaamaan teitä askarruttaviin kysymyksiin. Vapaa-ajalla rentoudun kalastamalla, metsästämällä ja lentopallon parissa.

Tässä hieman ajankohtaista tietoa missä tällä hetkellä mennään.

Maa- ja metsätalousministeriö on avannut Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston (EMKVR) uuden ohjelmakauden 2021–2027 ensimmäiset haut. Ensimmäisinä haettaviksi on avattu kalastukseen, vesiviljelyyn ja jalostukseen liittyvät investointituet sekä kalastuksen valvonta ja tiedonkeruu.

Hakemuksen jättäminen Hyrrä-tietojärjestelmään mahdollistaa sen, että hankkeen kustannukset tulevat tukikelpoisiksi hakemuksen jättämispäivästä alkaen siinä tapauksessa, että ELY-keskus tekee myöhemmin hankkeelle myönteisen tukipäätöksen. Toisin sanoen hankkeita voi alkaa toteuttaa jo tukihakemuksen jättämisen jälkeen hakijan omalla riskillä tiedostaen sen, että hankkeeseen saatetaan tehdä kielteinen tukipäätös. Yksittäisen investoinnin tukikelpoisuudesta tai -tasosta ei siis pysty vielä tässä vaiheessa tarkemmin kertomaan.

Hakemuksiin voidaan tehdä tukipäätöksiä vasta, kun Euroopan komissio on hyväksynyt Suomen EMKVR-ohjelman. Hyväksyntää odotetaan myöhemmin 2022. Tämän vuoksi hakemuksen jättämistä ei vielä tässä vaiheessa suositella, ellei hankkeen aloittaminen tai investointi ole jo kevään tai kesän 2022 aikana välttämätöntä.

Myöskin Perämeren rannikon Kalaleader-strategia on hyväksytty ministeriössä. Kalaleader-kehittämishankehakemuksia pystyy jättämään hyrrään ja alustavasti voimme käsitellä niitä. Varsinaisen päätöksen saa ELY-keskukselta vasta myöhemmin 2022, kun Euroopan komissio on hyväksynyt Suomen EMKVR-ohjelman. Tarkkaa ajankohtaa ei vielä ole tiedossa.

Otan mielelläni tietoa vastaan. Teillä on varmasti hyviä ajatuksia. Ottakaa rohkeasti yhteyttä

Ystävällisin terveisin,

Mikko Tenhunen

Kalatalousaktivaattori

Perämeren rannikon Kalaleader

Puh. 040 7597505

mikko.tenhunen@oulunseudunleader.fi

Vihikari 10 (2.krs), 90440 Kempele

Kategoriat: Yleinen